Na mezinárodní automobilové výstavě užitkových vozidel IAA (20. – 27. 09. 2018) představí Mercedes-Benz tři elektrifikované automobily. Jejich představiteli budou van eVito, dodávka eSprinter a nositel technologické eDrive @ Vans strategie, Concept Sprinter F-CELL v podobě obytného automobilu. Na rozdíl od prvních dvou, poslední jmenovaný kombinuje technologii palivových článků a baterií do plug-in hybridu.

Mercedes-Benz Concept Sprinter F-Cell

Mercedes-Benz má s využitím vodíkových palivových článků v pohonných systémech poměrně hodně zkušenosti. Kombinace palivových článků a lithium-iontových baterií vede k výkonu 147 kW (200 k) a točivému momentu 350 Nm. Ve třech nádržích umístěných ve spodní části konceptu je uloženo celkem 4,5 kilogramu vodíku, což umožňuje dojezd zhruba 300 km. Pokud je vyžadována vyšší dojezdová vzdálenost, může být v zadní části přidána další nádrž, pomocí které se hodnota dojezdu zvýší na 530 km. V případě potřeby se může využít energie z baterií, která umožní jízdu na vzdálenost kolem 30 km.

Přečtěte si také:  Exkluzivní van VEO Grand Escape 4×4 na bázi Mercedes-Benz Sprinter do každého terénu

Vysvětlení, proč je na prezentaci technologie použitý obytný automobil je jednoduché. Trh s rekreačními vozidly stále roste a mezi jejich nadšenci se najdou tací, kteří jsou ochotni za nové technologie připlatit a vyrovnat se s pomalu rostoucí sítí vodíkových čerpacích stanic.

Foto: Mercedes-Benz

Líbil se Vám článek?

Dejto to najevo a kupte naši redakci kávu.
Podpořte ji peněžitým darem bankovním převodem na účet
2400806950 / 2010
nebo naskenujte QR kód s údaji k platbě. Výši částky si určete sami. Děkujeme!