V kempingových, stejně jako v terénních a podobných automobilech, využívajících se na trávení dovolených a výletů v přírodě a aktivní životní styl, je prostor velmi omezený a pro montáž sprchy ve většině případů vůbec nestačí. Alternativou vyřešení tohoto problému může být solární sprcha Road Shower z USA, která se jednoduše připevní na vhodné venkovní místo, střešní nosič nebo rám vozidla.

 

Solární sprcha Road ShowerRoad Shower využívá obnovitelnou energii slunce. Slunce působí na matný černý povrh a ohřívá tak vodu uvnitř nádrže, která je pro lepší účinnost vyrobena z hliníku. Podle výrobce se během teplého a slunečného dne zahřeje voda během jedné hodiny o přibližně 6 až 11 stupňů. Teplotu vody je možné snadno kontrolovat pomocí nalepeného teploměru. Vodu lze používat i pitnou, protože hliník a použita hadice jsou dokonale netoxické a zdravotně nezávadné. Například průsvitná hadice pro potravinářské účely s mosaznými koncovkami GHT se také používá v pivovarnickém průmyslu. Mimochodem, průsvitná hadice má další dobrou vlastnost, a to při kontrole stavu výšky hladiny vody. Stačí uvolnit vrchní uzávěr, podržet konec hadice nad horní hranou nádrže a otevřít ventil. Voda zaplní hadici a zobrazí hladinu vody.

Solární sprcha Road Shower

Na sprchování se využívá gravitace (pro lepší výkon je třeba uvolnit již zmíněný vrchní ventil). Komu nestačí přirozený průtok, nádrž je opatřena ventilem, jehož prostřednictvím lze nádobu natlakovat prostřednictvím ruční pumpy nebo kompresorem, například 12V-ovým na pneumatiky. Natlakovat je možné až do hodnoty 4,5 barů. To pohodlně stačí k vytvoření dostatečně silného proudu pro očištění silně znečištěného horského kola nebo jiného nářádí. Přiměřený rozstřik vody lze dosáhnout pomocí nastavitelné trysky.

K dispozici jsou podle velikosti tři verze.

Road Shower 4S:
objem: 4 galon (15,14 litru)
rozměry: 140×15,5x12cm
hmotnost s prázdnou nádrží: 8,6 kg

Road Shower 4:
objem: 7 galonů (26,5 litru)
rozměry: 140x19x14,5 cm
hmotnost s prázdnou nádrží: 11,3 kg

Road Shower 4L:
objem: 10 galonů (34,85 litrů)
rozměry: 213x19x14,5 cm
hmotnost s prázdnou nádrží: 16,3 kg

 

Při výběru vhodné velikosti je třeba počítat s naplněnou nádrží a zkontrolovat přípustné zatížení střechy. Ceny přídavné sprchy Road Shower se pohybují mezi 299,95 až 499,95 USD.

Více info: roadshower.com

Foto: Road Shower

Líbil se Vám článek?

Dejto to najevo a kupte naši redakci kávu.
Podpořte ji peněžitým darem bankovním převodem na účet
2400806950 / 2010
nebo naskenujte QR kód s údaji k platbě. Výši částky si určete sami. Děkujeme!