Jazův Mercedes-Benz Sprinter (část 3.): Instalace střešní ventilace

0

Po odstranění interiérového vybavení a odhlučnění budoucí obytné části v dodávce Mercedes-Benz Sprinter, nastal čas na instalaci střešní ventilace. Pro zajištění komfortu, bylo rozhodnuto pro montáž dvou ventilačních jednotek Maxx Fan, model DeLuxe. Jedná se o střešní okno s obousměrným ventilátorem, který může být použit při otevřeném i zavřeném víku. Ventilátor má 10 stupňů rychlostí a dodáván je s dálkovým ovládáním. Jeho ovládání je možné i manuálně na samotné jednotce. Patentované víko odolné nárazu chrání interiér před deštěm. Vestavěný nastavitelný termostat může ovládat ventilátor podle teploty interiéru.

Umístění ventilátorů je navrženo tak, aby jeden byl v prostoru nad budoucí varnou deskou a druhý v zadní části, určené pro spaní. Takové rozhodnutí bylo doprovázeno podmínkou, aby v autě bylo možné vařit i v jeho uzavřeném stavu. V tomto případě bude zadní ventilátor vzduch z venku do vnitřního prostoru automobilu vhánět a ventilátor v prostoru kuchyně zase vzduch z auta vysávat.

Přečtěte si také:  Mercedes-Benz slaví. První obytný vůz Marco Polo měl premiéru před 40 lety

Po důsledném naměření byla pro vyřezání otvorů použita úhlová bruska, doporučujeme však použít přímočarou pilu. Je to hlavně čistší práce, která nezanechá kovové piliny po celém autě. Mezi střechou a ventilační jednotkou byly použity tmelové pásy 10 mm hrubé a 40 mm široké. Tyto slouží jako tmel a zároveň jako distanční vložka. Na konečné utěsnění kolem ventilace a použitých šroubů našel uplatnění tmel Sika Pro.

Jaz Morton je australský mladík, který hledá životní dobrodružství cestováním. Už jako chlapec procestoval se svou rodinou několik států Austrálie. Později procestoval Bali, Nový Zéland, cesty ho zavedli také do Vietnamu a Bali. Po návratu do Austrálie si koupil na své dobrodružné cesty starší Mercedes-Benz Sprinter r.v. 2009, který se rozhodl předělat na svůj pojízdný domov. Svou práci postupně zdokumentoval a rozdělil do několika epizod.
zdroj: youtube.com

Líbil se Vám článek?

Naši redakci můžete podpořit peněžitým darem
v jakékoliv výši bankovním převodem na účet:

2400806950 / 2010

QR kód obsahuje údaje k platbě, výši částky si určete sami.