Moderní technologie ukrytá pod retro vzhledem se úspěšně předvedla již u legendárního transportéru Citroën Type H. Přestavba je nyní k dispozici i pro menší modely Jumpy a Spacetourer. Sada Type HG od známého dua Fabrizio Caselani a David Obendorfer je poctou nikdy nerealizovanému prototypu Citroën Type G.

Kultovní dodávkový automobil Citroën Type H se vyráběl v letech 1947-1981. Jednoduchý dodávkový automobil s předním náhonem, vyvinutý po druhé světové válce, byl mimořádně populární. Pouze málo lidí však ví o jeho menší verzi. Jednalo se o projekt Type G, jehož cílem bylo vytvořit kompaktní užitkové vozidlo schopné unést 500 kg užitečného zatížení. Z ekonomických důvodů se Citroën rozhodl zbavit vozidlo posuvných dveří a zadního nárazníku, čímž zjednodušil design a výrobu na nezbytné minimum potřebné k provozu. Projekt byl však v roce 1948 zrušen a všechny zdroje byly použity na vývoj derivátu dodávky 2CV. Type G se tak do výroby nikdy nedostal. Až dosud.

Přečtěte si také:  Malibu Van řady Comfort získá pro modelový rok 2024 možnost rodinné verze s vysouvací střechou

V roce 2017 se z nápadu Fabrizia Caselaniho ve spolupráci s designérem Davidem Obendorferom zrodil nový Type H. Jednalo se o reinterpretaci modelu Type H, postavenou jako kompletní bodykit na základech dodávky Citroën Jumper. Díky tomu představil výrobce v roce 2018 moderní obytný automobil s retro vzhledem legendárního transportéru, Citroën Type H Wildcamp.

Pocta prototypu Citroën Type G

Dnes se retro rodina rozrůstá a k dodávce na bázi Jumperu se přidává menší model Type HG, postavený na sérii Citroën Jumpy / Spacetourer. Design představuje interpretaci s jasným cílem vnést tvary historické dodávky z vlnitého plechu do 21. století. Typ HG má tedy dynamické linie, které jsou přizpůsobeny moderním proporcím současných modelů dodávek. Konverzní sada je k dispozici pro tři délky vozidel XS (4,60 metru), M (4,95 metru) a XL (5,30 metru) s nebo bez okna v zadní části. Podle nákresů modelu s pop-top střechou existuje naděje, že se dočkáme i retro kempingového minivanu Campster, který vychází ze středně dlouhé verze se zadními bočními okny.

Přečtěte si také:  Nejoblíbenější obytné automobily roku 2023

Přestavba Type HG vzniká řemeslnými metodami v továrně Caselani v Sospiro v italské Lombardii na základě oficiální licence Citroën. Více informaci a ceník je možné nalézt na webových stránkách Type H. Například sestava Spacetourer 4,95 m stojí mezi 30.050 a 44.850 eur.

Foto: F.Caselani / B.Obendorfer

Líbil se Vám článek?

Dejto to najevo a kupte naši redakci kávu.
Podpořte ji peněžitým darem bankovním převodem na účet
2400806950 / 2010
nebo naskenujte QR kód s údaji k platbě. Výši částky si určete sami. Děkujeme!