Jaké vozy vycházejí z dílny EarthRoamer, naznačuje už samotný název společnosti. Ten můžeme chápat v překladu jako tuláka po zemi. Produkty této americké firmy se sídlem v Coloradu, která se specializuje na terénní a expediční speciály, tomu doslovně odpovídají. Svůj nejnovější výtvor představila na letošním SEMA Show v Las Vegas. Obytný automobil XV-HD, monstrum postavené na modelu Ford F-750 4×4 je schopno dopravit svou posádku do všech koutů světa. A to v nejvyšším komfortu.

Dosud nejznámějším a nejúspěšnějším modelem byl expediční Ford F-550 ve verzi XV-LTS. Příchodem velkého bratra v podobě XV-HD se však laťka komfortu cestování a možností obytného vozu posunula na úplně jinou úroveň.

EarthRoamer XV-HD, offroadový obytný automobil s vysokým HD

Agresivní karoserie s motorem V8 a 330 koňskými silami
Obytná buňka poskytne místo až šesti cestovatelům. Její tělo, z jednoho kusu bez zbytečných spojů, je z polyesterových modulů izolovaných pěnou, vyrobených formou vakuového lití. Optimalizuje se tím pevnost a hmotnost, eliminuje se kondenzace a zároveň se poskytuje volnost práce designérů.
Agresivně vyhlížející kabina s rozšířenými blatníky zvyšuje dojem robustností, který je umocněn ještě zesíleným, vysoce položeným předním nárazníkem, který je na koncích ještě zešikmený a doplněn rámem s přídavnými LED světly. V nárazníku se nachází také silný naviják Warn schopný potáhnout až 13 tun.
Automobil s pohonem na všechna čtyři kola pohání turbodieselový V8 motor o objemu 6,7 litrů s výkonem 330 koní a točivým momentem 983 Nm. Motor je s pohybovým ústrojím spojen prostřednictvím šestistupňové převodovky Ford Torqshift HD.
K výjimečným výkonem byl upraven i podvozek, o který se postarala společnost Fox shocks. Mezi velmi užitečné vybavení patří zadní odpružení tlumiči Fox a hydraulický vyrovnávací systém. Celý vůz je posazený na obřích 46 palcových offroadových pneumatikách Michelin. Impozantní jsou i jeho základní rozměry. Na délku má 10,7 m, široké je 2,6 m a vysoké přes čtyři metry. V této sestavě je to skutečné monstrum silnic, schopné podnikat cesty téměř kdekoliv.

Přečtěte si také:  Dovra Rig na bázi Mercedes-Benz Sprinter: obytná dodávka do nepohody

EarthRoamer XV-HD, offroadový obytný automobil s vysokým HD

Lithiové baterie a obří nádrže
Model XV-HD je vybaven elektrickým systémem, který zaručuje dlouhou životnost baterií. Klasické baterie výrobce nahradil lithium-iontovými s kapacitou 20 kWh. Systém se dále spoléhá na generátor elektrické energie a solární panely poskytující 2100 W. Automatický nabíjecí systém detekuje, kdy hladina akumulátorů klesne příliš nízko a automaticky spustí pomocí obou generátorů 30 minutový nabíjecí cyklus.
Mimo zaběhnutých standardů jsou i zásobovací nádrže. Nádrž na čistou vodu je o objemu 946 litrů a nádrž na odpadní vodu pojme 473 litrů. A nakonec nádrž na naftu nám dovolí se vybrat na cestu s 435 litry pohonné látky. Stav a hladinu těchto nádrží je možné sledovat na centrální řídící jednotce.

Přečtěte si také:  Nová obytná dodávka Yucon K-peak 4x4 sa zaměřuje na dobrodružstvo, styl a pohodlí

Dvojité vytápění a klimatizace
S XV-HD získáme vytápění dvěma způsoby. První je podlahové, kdy se distribuuje příjemné a rovnoměrné teplo. Druhé představuje systém nucené cirkulace teplého vzduchu, čímž se zajistí rychlé vyhřátí prostoru. Na druhé straně, v horkých dnech přijde vhod dvojice klimatizačních jednotek. Aby se zabranilo plýtvání elektrické energie, může se systém zaměřit pouze na oblasti, které je třeba chladit, např. ložnice, obývací místnost, koupelna apod.

EarthRoamer XV-HD, offroadový obytný automobil s vysokým HD

Ultra high-end interiér
Celý interiér a výbava jsou inspirovány luxusem, který je zvýrazněn ručně vyrobeným nábytkem z masivu a dřevěnou podlahou. Pro pohodlné posezení je k dispozici velká kožená sedací souprava ve tvaru U. O kvalitní spánek se postará královské lůžko umístěno nad kabinou řidiče. Mediální kit zahrnuje dva televizory s úhlopříčkami 43 a 32 palců (109 a 81 cm) a vynikající audio sytém Bose. Balíček elektrických spotřebičů obsahuje pračku, sušičku, konvenční troubu Bosch, mikrovlnou troubu. Kuchyň bude rozmazlovat cestovatele mramorovým kuchyňským pultem, indukční deskou s třemi plotnami, velkou lednicí, mrazákem a pod. K dispozici je také venkovní výsuvná kuchyňská linka, ruční sprcha a samonavíjecí markýza s integrovaným LED osvětlením.

Přečtěte si také:  Winnebago modernizací obytné dodávky Revel prodloužil její soběstačnost

Při objednávání má každý zákazník k dispozici tým odborníků, kteří se každému klientovi věnují individuálně a pomáhají při vnitřním uspořádání a výběru materiálů. Proto je každý jeden EarthRoamer XV-HD unikátní. Koncentrace luxusu a technologii se odráží samozřejmě i na ceně, která se šplhá na americkém trhu do výšky 1,5 mil. dolarů, v přepočtu kolem 33 mil. Kč.

 

Foto: earthroamer.com

Líbil se Vám článek?

Dejto to najevo a kupte naši redakci kávu.
Podpořte ji peněžitým darem bankovním převodem na účet
2400806950 / 2010
nebo naskenujte QR kód s údaji k platbě. Výši částky si určete sami. Děkujeme!