Se začátkem roku 2021 končí v Česku po čtvrtstoletí éra papírových dálničních známek. S přelomem roku totiž Státní fond infrastruktury ve spolupráci s Ministerstvem dopravy spouští systém elektronických dálničních známek. Praktická elektronická podoba zcela nahradí původní papírové známky, takže na čelní sklo již nebude třeba nic nalepovat, obtížně seškrabávat a uchovávat kontrolní kupóny. Nová známka bude vázána na konkrétní SPZ vozidla.

Povinnost pořídit si dálniční známku platí pro motorová vozidla s nejméně čtyřmi koly, jejichž nejvyšší povolená hmotnost činí 3,5 tuny. Tato povinnost se nevztahuje na přípojná vozidla a motocykly. Stejně jako dosud jsou však některé vozidla od placení osvobozeny.

Druhy a platnost elektronických dálničních známek

I nadále bude možné vybrat si ze tří typů známek podle délky platnosti. Ta se novým systémem nemění, to znamená, že dálniční známku v elektronické podobě si budeme moci koupit s platností na jeden rok, měsíční (30denní) nebo 10-denní. Zásadní změnou je flexibilita roční známky, jejíž platnost je přesně jeden rok ode dne zakoupeni. Nově je možné u všech třech druzích známek zadat začátek jejich platnosti podle potřeby, nejpozději však do tří měsíců od nákupu. O blížícím se konci platnosti informuje systém prostřednictvím SMS. Platnost je možné kontrolovat i průběžně online.

Cena elektronických dálničních známek

Pro rok 2021 sestava v platnosti i původní cena, nově budou zvýhodněné vozidla s ekologickým pohonem, tj s pohonem na zemní plyn (CNG) nebo biometan. Pro ně je „Eko cena“ oproti standardní poloviční. Pro jednoduchost a lepší orientaci má každý druh známky své barevné logo.

Přečtěte si také:  V Německu jsou obytné auta od mýta pro vozidla nad 3,5t osvobozeny, neplatí to však pro všechny
Elektronická dálniční známka ročnáElektronická dálniční známka 30 dníElektronická dálniční známka 10 dní
Standardní cenaStandardní cenaStandardní cena
1 500 Kč440 Kč310 Kč
Eko cenaEko cenaEko cena
750 Kč220 Kč155 Kč
Prodej dálničních známek

Nový formát přináší s sebou i nové možnosti získání dálniční známky. Hlavním prodejním místem je od 1.12.2020 státní e-shop edalnice.cz. On-line je možné známku pořídí i prostřednictvím mobilní aplikace nebo přes vybrané e-shopy. Dalším způsobem jak získat dálniční známku je její zakoupení na vybraných pobočkách České pošty, čerpacích stanicích sítě EuroOil a v samoobslužných kioscích, umístěných hlavně na hraničních přechodech a na začátku dálnice.

Kontrolu platnosti elektronických dálničních známek bude v silničním provozu zajišťovat Policie ČR a Celní správa ČR. Budou k tomu využívat kamery ve vozidlech nebo na kontrolních branách. Na ovládacím tabletu ihned uvidí informaci o tom, zda má vozidlo zakoupenou platnou elektronickou dálniční známku nebo je osvobozeno.

Přečtěte si také:  Slovinsko zdražuje před letní sezónou dálniční známky o 6,8 procenta
Jak postupovat v e-shopu

Nejjednodušší způsob, jak si půjde elektronickou dálniční známku koupit, bude prostřednictvím e-shopu. Ten bude dostupný jak z počítače, tak z chytrého telefonu.

  1. Vyberete si druh elektronické dálniční známky (na rok, 30 dní, 10 dní).
  2. Zadáte SPZ a zemi registrace vozidla.
  3. Vyberete počátek platnosti elektronické dálniční známky.
  4. Případně uplatníte nárok na eko cenu (vozidla s pohonem na zemní plyn nebo biometan)
  5. Zaplatíte (potvrzení e-mailem) a můžete vyrazit.
Mapa zpoplatněných úseků
Mapa zpoplatněných úseků
Užitečné odkazy

Veškeré informace, otázky a odpovědi: edalnice.cz

Aktuální mapa zpoplatněných úseků ČR

Líbil se Vám článek?

Dejto to najevo a kupte naši redakci kávu.
Podpořte ji peněžitým darem bankovním převodem na účet
2400806950 / 2010
nebo naskenujte QR kód s údaji k platbě. Výši částky si určete sami. Děkujeme!