Mnoho řidičů obytných dodávkových vozidel se spoléhá při couvání a manévrování jen na své zpětná zrcátka, přičemž v některých případech představují pro bezpečnost riziko a jsou nedostačující. Hlavně, pokud se jedná o vozidlo se zadními dveřmi bez oken nebo jestliže ve výhledu brání různé překážky ve formě nákladu, nábytku apod. Pro zlepšení bezpečnosti vozidla vyvinula společnost Ford jako dodatečné řešení „Smart Mirror“, vnitřní zrcátko s displejem přes celou jeho plochu.

Tento nový systém vypadá přesně jako běžné zpětné zrcátko, ale ve skutečnosti jde o obrazovku s vysokým rozlišením, která zřetelně zobrazuje panoramatický výhled za vozidlem. To pomáhá řidiči včas zpozorovat cyklisty, chodce a další vozidla, které se mohou nacházet za nimi, a to i tehdy, když ve výhledu brání zadní dveře nebo vnitřní výbava.

Přečtěte si také:  Camper Van CV590 4x4, první obytná dodávka Carado s pohonem všech kol

Vnitřní zrcadlo, které přenáší živý obraz z kamery umístěné v zadní části vozu je vybaveno automatickou regulací jasu pro optimální zobrazení za denního světla iv noci. Systém nabízí zorné pole, které je dvakrát větší než běžné zpětné zrcátko. To řidiči pomáhá lépe si uvědomovat své okolí, například při přibližování se ke kruhovým objezdem, změně jízdního pruhu nebo kontrole před zařazením nebo odbočením do bočních ulic. Nové zrcadlo společnosti Ford by mohlo být zvláště prospěšné v místech s vyšším pohybem cyklistů, elektronických koloběžek, skútrech nebo pěších chodce.

Zrcadlo je momentálně k dispozici pro dodávky Ford Transit a Transit Custom vybavené zadními dveřmi bez oken. Každý prodejce Ford může objednat a namontovat Systém, kompatibilní s dodávkami Transit vyrobenými od roku 2014 a modely Transit Custom vyrobenými od roku 2012 může na přání zákazníka objednat a namontovat každý prodejce Ford. Cena na německém trhu se pohybuje od 683 Eur včetně DPH.

Foto: Ford

Líbil se Vám článek?

Dejto to najevo a kupte naši redakci kávu.
Podpořte ji peněžitým darem bankovním převodem na účet
2400806950 / 2010
nebo naskenujte QR kód s údaji k platbě. Výši částky si určete sami. Děkujeme!