Německý výrobce Knaus ukázal svou představu kompaktního obytného automobilu blízké budoucnosti. Překvapením je odlehčená integrovaná konstrukce se dvěma výsuvnými moduly pro zvětšení obytného prostoru, které jsou umístěny v zadní části a na levé straně automobilu. Nová studie odhalena zatím jen v podobě skic přináší předzvěst automobilu moderních a dynamických linii. Slibný projekt je založen na platformě pro automobily do 3,5 t.

S novoun odlehčenou konstrukcí od firmy Knaus jsme měli možnost setkat se v roce 2017 při představení dvojice karavanů Deseo a Travelino. Knaus se při její výrobě spoléhá na vlastní patentovanou technologii FibreFrame, za vznikem jejíž stojí výzkumní pracovníci z vlastních řad společnosti. Tajemství obzvláště lehké konstrukce tkví v ultrazvukově svařované vláknité struktury s integrovanou výztuží, chráněnou gelcoatem. Novou technologií je možné vytvořit robustní rám, který může být tvarovaný jinak než je to obvyklé u současných karavanech nebo obytných aut. Výrazné snížení hmotnosti představuje úsporu přibližně 500 kg při současném zvýšení tuhosti buňky. Tuhý rám přinese několik novinek a nových možností při stavbě obytných automobilů. Odlehčení umožní nejen příležitost zabudování výsuvných modulů, ale i netradiční uspořádání nábytku, který už nebude představovat součást pevnosti obytné nástavby. Další příležitost se naskytne pro použití alternativních druhů pohonu, které stále představují pro dnešní automobily vysokou hmotnostní zátěž.

Přečtěte si také:  Knaus Tourer CUV a Tourer Cuvision na základě VW T6.1, novinky obytných automobilů třídy CUV

Oficiální představení je naplánováno na červen tohoto roku u příležitosti výroční tiskové konferenci. Akromobil toto téma bude sledovat nadále, zůstaňte s námi.

Foto: Knaus

Líbil se Vám článek?

Naši redakci můžete podpořit peněžitým darem
v jakékoliv výši bankovním převodem na účet:

2400806950 / 2010

QR kód obsahuje údaje k platbě, výši částky si určete sami.